Alex Gaspar

5 curiozități despre vampiri, de la matematică la medicină

Creaturi apărute în folclor în negura istoriei, vampirii fac acum parte din imaginația populară. O mare parte din această situație se datorează literaturii, benzilor desenate și cinematografiei, care au perpetuat imaginea pe care o avem despre aceste ființe folclorice.

Inițial, vampirii erau considerați creaturi care îi vizitau pe cei dragi rămași în viață, semănând moarte și haos în regiunile pe care le bântuiau.

Termenul vampir a fost popularizat după ce, în secolul al XVIII-lea, au fost consemnate informații despre o isterie colectivă, care ar fi pornit de la o credință populară existentă în Balcani și în Europa de Est, în special în Albania și România.

Acum, ia niște usturoi, o cruciuliță și protejează-ți gâtul, pentru că urmează să- ți prezentăm o serie de curiozități despre vampiri.

1. Bram Stoker a definit ceea ce știm despre vampiri

Foto: Freepik.com

Mai tot ce știe Vestul despre vampiri i se datorează autorului irlandez Bram Stoker. La Muzeul Rosenbach din Philadelphia, Statele Unite, se află o colecție de însemnări făcute de autorul romanului „Dracula” (1897), în care acesta elaborează un profil al vampirului.

A fost nevoie de șapte ani pentru a redacta „regulile vampirismului”, așa cum sunt cunoscute astăzi. În notițele lui, Stoker definește ce este un vampir, cum poate un om să devină vampir și care sunt puterile și slăbiciunile unei astfel de ființe.

2. O greșeală de translatere a transformat un spirit al cimitirelor într-un sugător de sânge

Foto: Pixabay.com
Salir de la versión móvil