Alex Gaspar

Autoritățile din Istanbul au „exilat” 80.000 de câini pe o insulă pustie

Istanbulul este un oraș fascinante. Aici găsim simboluri culturale cunoscute la nivel mondial precum moscheile și bazarurile pline de viață. Cu toate acestea, atunci când un turist vizitează capital Turciei nu are cum să nu observe abundența de câini și pisici fără stăpân de pe străzile orașului. În trecut, autoritățile din Istanbul au luat o decizie radicală în ceea ce privește aceste animale.

Masacrul cainilor din Estambul

Timp de multe secole, câinii din Istanbul s-au bucurat de o perioadă de coexistență pașnică cu oamenii. Apoi a urmat o perioadă de modernizare, în care câinii au ajuns să fie asociați cu sărăcia și mizeria.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, aproape toți călătorii europeni care au ajuns în Istanbul au observat problema câinilor vagabonzi din capitala Imperio otomano. Auzind aceste relatări ale călătorilor străini și fiind hotărât să modernizeze orașul, sultanul a ordonat ca toți câinii de pe stradă să fie „exilați” pe diferite insule din Marea Marmara.

Un eveniment petrecut în 1911 a rămas în istoria Istanbulului drept un act rușinos. La presiunea sultanului, primarul orașului a aprobat ca toți câinii de pe stradă să fie strânși și duși pe o insulă pustie. A fost aleasă insula Sivriada din apropierea capitalei otomane datorită distanței față de celelalte insule și a absenței totale a vieții de acolo.

See estimează că 80.000 de câini au fost debarcați sau aruncați peste bord și lăsați fără hrană pe această insulă, contrar celor susținute de ministrul otoman de interne, care a asigurat că animalele au fost bine îngrijite și hrii.

Locuitor din Istanbul înconjurat de câini vagabonzi. Foto: pinterest

Potrivit diferitelor mărturii, animalele lătrau atât de tare noaptea pe insula care se află la aproximativ 10 kilometri de continente, încât locuitorii din zonă nu putea dormi noaptea. În cele din urmă, toate cele 80.000 de animale au murit.

Cutremurul puternic care a devastat Istanbulul în anul următor a fost perceput de localnici ca o pedeapsă de la divinitate pentru abandonarea câinilor. Ba mai mult, unii au pus înfrângerea otomanilor din Primul Război Mondial pe seama acestui act barbar.

Masacrul câinilor de pe insula Sivriada nu a fost uitat. Activiștii pentru drepturile animalelor au ridicat aici un Monument care amintește de zecile de mii de câini care au fost lăsați să moară în pustietate.

Cei care se ocupă de bunăstarea animalelor susțin că autoritățile din unele municipalități comit și astăzi astfel de atrocități. Activiștii au găsit destule dovezi că patrupedele sunt duse în different zone izolate, unde mor din cauză că nu găsesc mâncare.

Lee mas

Salir de la versión móvil