Sâmbătă, 25 de febrero de 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român Organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume. Sub genericul „Retrospectiva anului editorial românesc 2022”, cinci critici și autori cunoscuți vor prezenta aparițiile relevante de pe piața de carte din România de anul trecut, într-o succesiune de cinci mini-episoade, urmate de scurte sesiuni Q&A.
Scriitorul și traducătorul Radu Vancupreședintele PEN România, va vorbi despre cărțile de poesíaale anului 2022, iar criticul, istoricul literar și prozatorul Bogdan Crețuredactor-șef al revistei Timpul, despre cele de Prozainformează un comunicat al Institutului Cultural Român.
Marius Chivúscriitor, traducător şi cronicar literar, cunoscut pentru interesul său pentru proza scurta,va vorbi despre aparițiile editoriale aparținând acestui sub-gen literar, iar Cristian Pătrăşconiuunul dintre cei mai importanți jurnaliști culturali autohtoni, va prezenta cărțile din domeniul no ficticio.
Criticicul literar și traducătoarea Luminiţa Corneanumiembro de Asociației De Basm, va prezenta cărțile din domeniulliteraturii pentru copii și tineretun segmento de piață pe care îl urmărește cu dedicație în ultimii ani.
Evenimentul va fi deschis de Liviu Jicmanpreședintele Institutului Cultural Român, iar discuțiile vor fi mode de Oana Boca Stănescuárea directa Centrului Național al Cărții.
Retrospectiva anului editorial românesc 2022 le oferă traducătorilor prilejul să își consolideze informațiile despre aparițiile editoriale românești ale anului 2022 și să ia contact nemijlocit cu profesioniști din sfera cărții. În egală măsură, Centrul Naţional al Cărţii își propune să creeze cadrul în care traducătorii din literatura română din întreaga lume să se cunoască şi să discute despre cum se poate creşte impactul literaturii române în tate str.
Traducătorii de limba română care doresc să participle la întâlnire sunt rugați să completeze următorul FORMULAR DE ÎNSCRIERE:https://forms.gle/xBMUke1rzjT3uc3a7. Vineri, 24 de febrero, toți cei care și-au exprimat dorința de a lua parte la eventiment vor primi un link de acces.
În această perioadă, Centrul Național al CărțiiDin Cadrul ICRDesfășoară o activitate intensă de susținere a translaterii cărților românești în afara țării: pe 1 februarie a fost lansată Sesiunea 2023 a cunoscutelor programe de finanțareSoporte de traducción y publicación(TPS) si EDITORIAL RUMANIA, sesiune care se va încheia la începutul lunii aprilie cu anunțarea titlurilor finanțate în acest an. În paralel, acțiunile cennac de promovare a cărților și Autorilor Români în străinătate Continuă cu pregătirea prezenței Românești la edițiile ACEASTă Primăvară Ale târgurilor ° de la alperatoria de la alficiente de la Lond. 2023), TORINO (18-23 mayo 2023), VARȘOVIA (25-28 mayo 2023) și MADRID (Retiro, 26 mayo – 11 junio 2023).