Alex Gaspar

Vizsgálat indult az FIA elnök ellen, mert megpróbálhatta befolyásolni egy F1-es nagydíj eredményét

Vizsgálat indult az FIA elnök ellen, mert megpróbálhatta befolyásolni egy F1-es nagydíj eredményét

F1

Ugorjunk egy kicsit vissza az időben, egészen a 2023-as F1-es Szaúd-arábiai nagydíjig. Ezen futam egy mára talán elfeledett mozzanata volt, mikor a versenybírók elvették az Aston Martin színeiben versenyző Fernando Alonso harmadik helyét, mivel a spanyol nem megfelelően töltötte le 5 másodperces büntetését.

A szabályok szerint amennyiben egy versenyző a futam közben időbüntetést kap, azt le kell tölteni a következő boxkiállás alkalmával úgy, hogy a szerelők a kiszabott másodpercek leteltéig nem nyúlhatnak az autóhoz. A Mercedes hívta fel aa versenybírók figyelmét arra, hogy Alonso autójához hozzáért az emelő a büntetés letöltése közben, így a csapat szabálytalanságot követett el. A döntéshozók jóváhagyták a Mercedes észrevételét, és újabb büntetést róttak ki a spanyol versenyzőre, aki így elveszítette a harmadik helyét. Az Aston Martin azonban sikeresen fallebbezett a döntés ellen, így Alonso utólag visszakapta a dobogóját.

Nemrég azonban kiderült, hogy az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) elnökének, Mohammed Ben Sulayemnek is szerepe lehetett abban, hogy végül törölték Alonso büntetését. A motorsport.com a BBC-re hivatkozva azt írja, az elnök telefonon hívta fel az FIA regionális alelnökét, Sheikh Abdullah bin Hamas bin Isa Al Khalifát, akinek megmondta: véleménye szerint vissza kellene vonni Alonso második büntetését. Mivel mindez úgy is értelmezhető, hogy az FIA elnöke megpróbált kívülről beleavatkozni a futam végeredményébe, vizsgálat indult Mohammed Ben Sulayem ellen, mely egy-másfél hónapot vehet igénybe.

Bár az ügy részletei még ködösek, Mohammed Ben Sulayem rendkívül megosztó személyiség. Az Egyesült Arab Emírségekből származó, autóversenyzői múlttal is rendelkező szakember kemény, ellentmondást nem tűrő vezetői stílusa már korábban is vitákhoz vezetett az FIA és a Forma-1 vezetősége, a FOM között.

Mindeközben állítólag egy másik vizsgálat is folyik az elnökkel szemben – írja a formula.hu. Mohammed Ben Sulayem a hírek szerint arra utasította az illetékeseket, hogy keressenek valamilyen ürügyet, ami miatt megtagadhatják a Las Vegas-i versenypálya homologizációs engedélyét, így ellehetetlenítve a harmadik USA-ban rendezett futamot.

Leer Más

Salir de la versión móvil