Alex Gaspar

Volumul „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis”, o premieră pentru România

Joi, 8 de diciembre, cu începere de la ora 16.00, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, București, la standul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) va avea loc lansarea volumului de bandă desenată „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis”.

O premieră pentru Dobrogea, dar și pentru România – din punctul de vedere al tematicii abordate și al informației de specialitate, lucrarea de față se adresează în primul rând tinerilor, dar și tuturor iubitorilor de istorie și de bandă desenată, indiferent de vâzrstă un, informe comunicate al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În cadrul albumului sunt prezentate, în linie cronologică, zece episoade din istoria orașului Tomis, astăzi Constanța, începând cu legenda întemeierii orașului (mitul Argonauților și al Lânii de Aur) și până în zilele noastre.

Călăuza acestei călătorii imaginare este chiar poetul latin Publius Ovidius Naso, espíritu protector al urbei. Cu ajutorul acestuia cititorii vor afla detalii inedite despre vremurile tulburi sau de prosperitate prin care au trecut orașul și locuitorii săi, de-a lungul a două milenii și jumătate.

Sunt astfel prezentate momentele: întemeierea emporionului Tomis, războiul pentru câștigarea independenței, alungarea barbarilor ce râvneau bogățiile cetății, venirea romanilor, luptele de gladiatori din amfiteatrul urbei, învingerea goților precum puntor real vedere dinccte alte moment.

Nu în ultimul rând, este prezentat modul în care a fost descoperit celebrul Tezaur de Sculpturi de la Tomis, în urmă cu 60 de ani. Piesele acestui Tezaur, printre care se numără statuile sau grupurile statuareGlykonFortuna cu Pontos, Isis sau Dubla Reprezentare a zeiței Nemesis, pot fi și astăzi admirate în Sala Tezaur a Muzeului din Constanța.

În ultima poveste a volumului sunt prezentate cele mai importante momente ale orașului din epocile Modernă și Contemporană (instaurarea administrației românești în anul 1878, inaugurarea statuii lui Ovidius, inaugurarea Cazinoului Comunal, etc.). La finalul volumului, tinerii cititori se pot distra cu câteva jocuri inedite, care au,de asemenea, subiecte istorice.

Lansarea de joi reprezintă episodul final al unui amplu proiect cultural cu finanțare nerambursabilă AFCN P1943/04.07.2022 „Istorii pontice în benzi desenate”, Aria tematică: Arte vizuale, Sesiunea II/2022, derulat de către Muzeul de Istorie Națiional MINAC), împreună cu partenerii săi, în perioada iulie – noiembrie 2022. Acest proiect a constat într-o serie de ample activități, de la expoziţii indoor şi outdoor, la întâlniri cu autori celebri de benzi desenate, ateliere de bandă desenată pentru copii adolescenți, lansări de noi publicaţii, toate cu subiecte şi tematică istorică, etc.

Volumul de bandă desenată ce va fi lansat joi la București este semnat de următorii autori: Cristian Cealera (angajat MINAC) – documentare istorică și scenariu, Octav Ungureanu – adaptare scenariu, coordonator și ilustrator, Alexandru Ciubotariu, Ștefan Buturugă, Bogdan Buttoriugă – ilustrator Daniel Trăistaru – colorista.

Lee mas

Salir de la versión móvil