Cine sunt îngerii și care este rolul lor?

Îi vedem împodobind vitralii sau scene care reprezintă Nașterea lui Iisus, zburând spre cer în picturi renascentiste sau chiar sub forma unor mici decorațiuni pentru casă.

Îngerii sunt reprezentați în numeroase forme de artă și fac parte din cultura noastră populară, ei find un simbol generic al paradisului. Dar cine sunt, de fapt, ei? Și care este rolul lor?

Originile cuvântului înger

Termenul „înger” provine din cuvântul grecesc „angelos”, care înseamnă „mensaje”. A fi un „înger” este, așadar, meseria lor, nu ceea ce sunt. După cum scrie Sfântul Augustin, „Îngerul este numele funcției lor, nu al naturii lor.”

Dar cine sunt acești mesageri?

Phillip Medhurst, CC BY-SA 3.0

Îngerii sunt mesageri pur spirituali (fără un corp fizic). Tradiția Bisericii susține că Dumnezeu ia creat în prima zi, când a format cerurile, separând lumina de întuneric. Îngerii sunt, prin urmare, cea mai veche creație a Sa.

Pe scurt, și ei sunt creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, deși la un nivel superior, pur spiritual. Biserica Romano-Catolică îi consideră pe îngeri drept un „adevăr de credință” care trebuie crezut (CCC: 328).

Există o ierarhie, iar fiecare înger are o funcție specifică. Unii îngeri sunt alături de Dumnezeu, în timp ce alții supraveghează alți îngeri, iar apoi sunt cei care transmit mesajele lui Dumnezeu către oameni.

Au puteri limitate?

Îngerii știu foarte bine ce sarcină au de îndeplinit. Acest lucru este perfect ilustrat în Geneza 19, când Dumnezeu trimite trei îngeri pentru ai transmite lui Avraam trei mesaje diferite. Un înger ia spus că soția sa este însărcinată, un altul la informat că

Sodoma va fi distrusă, iar al treilea înger ia spus lui Avraam că va fi vindecat.

Citește și: Cum și de ce au fost distruse orașele ance Sodoma și Gomora

Cum arată îngerii?

Pixabay

Îngerii au fost reprezentați de artiști de milenii. Mulți dintre ei sunt portretizați ca niște creaturi frumoase, delicate, asemănătoare oamenilor, însă având aripi.

Totuși, aceste reprezentări s-ar putea să nu fie chiar corecte, deoarece, conform tradiției iudaice și crestina, îngerii nu sunt ființe fizice reale. Ei sunt ființe spirituale, prin urmare nu au atribute fizice.

Așadar, dacă îngerii nu au atribute fizice, cum transmit ei mesajele lui Dumnezeu oamenilor? Ei bine, îngerii sunt descriși în Biblie ca fiind „lumină”, dar ei pot lua o formă umană pentru a-și îndeplini sarcinile Divine.

Îngerii sunt bărbați sau femei?

Phillip Medhurst, CC BY-SA 3.0

În mod tradițional, îngerii sunt reprezentați în artă ca fiind fie de sex feminin, fie ca ființe foarte feminizate. Această reprezentare feminină își are probabil rădăcinile în păgânismul greco-roman (de exemplu, zeițele).

În Biblie, îngerii au nume de bărbat. Deși ar putea avea legătură cu faptul că atât cuvântul grecesc, cât și cel ebraic pentru înger sunt masculine.

În ciuda diferitelor interpretări, se poate spune că dihotomia femeie-bărbat se referă la oameni și la reproductora. Îngerii, nefiind oameni, nu pot fi bărbați sau femei, nu-i așa?

Ce sunt Nefilimii?

Nefilimii , menționați de două ori în Biblia ebraică, în Geneza 6.4 și în Numeri 13.33, erau ființe misterioase, numite și uriași, care s-au născut din „fiii lui Dumnezeu” și „fiicele oamenilor”. Deci, cine erau aceștia? Potrivit unei tradiții evreiești, ei erau făpturi cu origini angelice.

Cu toate acestea, tradiția iudeo-creștină actuală nu susține ideea acestor relații om-înger și crede că Nefilimii erau muritori.

Pot oamenii să devină îngeri?

Rembrandt

Dominio publico

Marcu 12:25 a dus la o anumită confuzie cu privire la faptul că oamenii pot deveni într-adevăr îngeri atunci când mor. Iisus, când vorbește despre înviere, spune că oamenii vor fi „asemenea îngerilor din ceruri”.

Cheia aici este cuvântul „asemenea”, ceea ce înseamnă că oamenii nu se vor transforma în îngeri.

Adevărul este că nimeni nu știe ce se întâmplă după moartea.

Arhanghelii

Manfred Werner – Tsui , CC BY-SA 3.0

Arhanghelii sunt cunoscuți ca fiind o ceată diferită de îngeri. Cu toate acestea, Vechiul Testament ebraic nu face referire la ei. Abia în Noul Testament această clasă de îngeri este identificată ca atare. De exemplu, Arhanghelul Mihail este menționat de trei ori în Cartea lui Daniel, o dată ca un „prinț mare, care se ridică pentru copiii poporului tău”.

În Cartea lui Tobit, arhanghelul Rafael face referire la el însuși ca fiind „unul dintre cei șapte îngeri care stau înaintea slavei Domnului”.

Așadar, sunt arhanghelii îngerii de cel mai înalt rang din cer?

Ei bine, nu chiar. Conforme Sfintei Scripturi, îngerii sunt împărțiți în nouă rânduri salsa Cu cât rangul este mai înalt, cu atât îngerul este mai aproape de Dumnezeu. Fiecare rang joacă un rol distinto în comunicarea dragostei lui Dumnezeu pentru creația Sa.

  Bernhard Plockhorst

 • Tronuri
 • Ceata Domniilor
  • Ceata Puterilor cereşti

  Ceata Stăpâniilor

 • Arhanghelii
 • Îngerii păzitori – cei care veghează asupra ființelor umane
 • Importante a arhanghelilor

  Adam Selwood de Melbourne, Australia , CC POR 2.0

  Conform scrierilor biblice, arhanghelii sunt mesagerii lui Dumnezeu prin excelență . Ei interacționează în mod direct cu oamenii în numele Domnului, așa că sunt însărcinați cu misiuni foarte importante (de exemplu, Buna vestire – ziua în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-L va naște pe Iisus).

  S-ar putea crede că, de-a lungul timpului, creștinii au ajuns la un acord cu privire la numele arhanghelilor, dar nu este așa. Într-adevăr, există șapte arhangheli, dar Biblia menționează numele a trei dintre ei.

  Biserica Catolică recunoaște trei arhangheli: Gabriel (Gavril sau Gavriil), Mihail și Rafael. De asemenea, este recunoscută și existența celorlalți patru, deși nu este menționat numele lor.

  Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Răsăriteană și anglicanii menționează un al patrulea arhanghel: Uriel.

  A fost Lucifer un arhanghel?

  Conform scrierilor religioase crestine si legendelor, Lucifer a fost de fapt un serafim. Există o oarecare confuzie, probabil pentru că Sfântul Arhanghel Mihail a fost cel care la aruncat pe Lucifer în iad.

  Citește și:
  Cine a fost Lucifer? Ce spune Biblia despre îngerul decăzut


  Lee mas

  Discover a hidden easter egg

  A word from our sponsor

  spot_img

  read more

  explore

  other articles