Civilizaţia Dorset, care sa format şi a dispărut în condiţii misterioase

Civilizaţia Dorset reprezintă o cultură antică paleo-eschimosă, din perioada preistorică a Groenlandei și a estului Canadian arctic.

Aceasta a apărut, cu aproximaţie, în jurul anului 500 î.H. și a existet până în anii 1000-1500 d.Hr. Această cultură arctică izolată, cunoscută sub numele de civilización Dorset a dispărut fără a lăsa o urmă genetică. Cu alte cuvinte, locuitorii din prezent nu moştenesc materialul genetic al vechilor oameni din civilizaţia Dorset.

Măşti din lemn şi statuetă din perioada poporului Dorset

Acest popor și-a asigurat traiul în primul rând prin vânarea mamiferelor marine, fiind capabili să vâneze animale mari, precum morsa și narvalul.

Poporul Dorset a fost format dintr-un număr mic de oameni. Estimările indică existeţa a aproximativ 3.000 de persoane în zona arctică de pe teritoriul actual al Canadei, și încă aproximativ 1.000 de oameni în Groenlanda. Aşadar, pentru o civilizaţie care a rezistat atât de mult timp şi a evoluat astfel, numărul reprezentanţilor este foarte redus.

Tehnologii şi artă create de civilizaţia Dorset

Poporul Dorset era foarte creativ, inovativ şi priceput în ceea ce priveşte tehnologia şi artizanatul. Tehnologiile adoptate de Dorset incluye săniile trase de mână, cu tălpi de os, încălțări cu crampoane numiți cățărători pe gheață și vase de talc, folosite pentru arderea uleiului.

Au creat cariere mari de depozitare și au consumat foci pe timp de iarnă/primăvară, menținând plajele arctice locuite. În ciuda lipsei de informații clare despre originea oamenilor din Dorset, ei au lăsat în urmă dovezi arheologice substanțiale datorită mediului rece, uscat al Ártico.

Artefactele arată că civilizația Dorset a fost bine pregătită și adaptată la climatul nordic rece și există unele dovezi că Dorsetul a fost prima civilizație din zona arctică ce a trăit în igluuri. De asemenea, aveau şi locuinţei din piatră, dar foloseau şi corturi atunci când se mutau în timpul verii.[[srusa]

Obiecte, unelte şi arme din perioada civilizaţiei Dorset

Civilizaţia Dorset a dispărut în jurul anului 1500 din motive neelucidate până în prezent. Unii specialişti susțin că nu au reușit să se adapteze bine perioadei calde medievale. Alţii consideră că ar fi fost expulzați de noul tip de vânători, respectiv vânătorii de balene, înarmați cu arcuri și alte tehnologii avansate comparativ cu cele utilizate de ei. De asemenea, consangvinitatea și bolile se poate să fi contribuit la dispariția lor.

Numele acestei civilizații provine de la săpăturile efectuate la Cape Dorset, de pe insula Baffin. Descoperirea acestei civilizaţii antice avut loc în anul 1925, în urma cercetărilor antropologului Diamond Jenness.

Leer más

Discover a hidden easter egg

A word from our sponsor

spot_img

read more

explore

other articles