Până în 2011, în Russia berea nu a fost considerată băutură alcoolică

În Statele Unite ale Americii, la mijlocul anului 1898 au apărut primele legi care interziceau vânzarea de băuturi alcoolice în cantități mai mici de 15 galoane (56 de litri), anunțând o perioadă de restricții de câteva zeci de ani.

Scopul era „salvarea” țării de la sărăcie, violență și de păcatele pe care se presupune că le implică consumul de alcool, pe baza influenței religiei.

Multe alte țări sunt și astăzi foarte stricte în ceea ce privește vânzarea și consumul de alcool, în special în rândul tinerilor sub 18 ani. Nu degeaba Organizația Mondială a Sănătății este categorică în ceea ce privește efectele nocive pe care le provoacă alcoolul în viața tinerilor.

Cu toate acestea, Rusia a stabilit prin lege abia în 2011 că și berea este o băutură alcoolică. Până atunci, Kremlinul a fost indiferent la impactul consumului de bere asupra societății.

Noua lege a berii

Foto: Pixabay.com

Ver estimează că producția de bere a început la popoarele sumeriene în jurul anului 4000 î.en, pe baza unor descoperiri arheologice (o tăbliță de lut care înfățișează oameni consumând o băutură dintr-un bol).

De atunci, principala caracteristică a berii este conținutul de alcool, responsabil pentru senzația plăcută pe care o oferă și pentru defineea unei mari părți a gustului băuturii.

Berea devine alcoolică atunci când drojdia, o ciupercă, transformă zahărul în alcool și dioxid de carbon într-un proces numit fermentație, principala etapă a producției de bere.

Foto: StockSnap.com

În ciuda acestui fapt, oamenii de orice vârstă puteau cumpăra și bea bere în Russia, deoarece acesta era considerată un aliment, nu o băutură alcoolică.

Nu este o noutate faptul că alcoolul face parte din cultura rusă. La urma urmei, rușii produce masiv una dintre cele mai populare băuturi, vodca, așa că băutul de alcool a fost întotdeauna considerat un lucru obișnuit.

Toate acestea s-au schimbat, însă, la 1 ianuarie 2011, când a intrat în vigoare legea promulgată de președintele de atunci, Dmitri Medvedev. Actul normativ respectiv prevede că și berea este o băutură alcoolică.

Înainte de aceasta, legislativul rus a mai încercat o modalitate de a descuraja oamenii să consume atât de multă bere, prin creșterea cu 200% a taxelor pe acest produs.

Însă, în ciuda creșterii prețului și a plângerilor pe această temă, rușii au continuat să bea bere, astfel că autoritățile au ajuns la concluzia că nu prețul era problema, ci disponibilitatea produsului.

Berea, o problemă de sănătate publică

Foto: Shutterstock.com

Astfel, legea lui Medvedev a interzis vânzarea de bere la chioșcuri, în metrou și în benzinării – puncte care asigurau aproximativ 30% din totalul vânzărilor de bere din țară.

Además, reclamele la bere televizate au fost interzise și sa stabilit că băutura poate fi consumată doar între orele 23:00 și 8:00. Aceste decizii au provocat revolte în masă în societatea rusă, care nu părea câtuși de puțin interesată că băutura era o problemă de sănătate publică.

La acea vreme aproximativ 500.000 de decese erau legate anual de consumul de alcool, un rus consumând, în medie, aproximativ 32 de litri de alcool de-a lungul anului.

Opoziția nu a ezitat să adopte discursul potrivit căruia lipsa berii ar duce la mai multe probleme de sănătate, și nu la mai puține, deoarece rușii ar apela la vodcă drept înlocuitor.

Într-o declarație, Isaac Sheps, președintele Uniunii Producătorilor de Bere din Russia, a declarat că oamenii își vor face rezerve de bere acasă, un fenomen considerat „mai problematic decât acumularea de vodcă”.

Autoritățile nu au cedat presiunii publice; dimpotrivă, legile au fost extinse în mai multe privințe. Consumul de alcool în spațiile publice a fost interzis, iar guvernul a urcat la 21 de ani pragul de vârstă pentru începerea consumului de băuturi alcoolice tari.

Lee mas

Leave a comment