Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.

Episodul de azi este unul legat de istoria gastronomiei si in special a doua produse foarte glem: prosecco si macarons.

Un pahar de prosecco rece și câteva macarons în culori pastel sunt doar două produse care au cucerit întreaga lume și despre care povestim azi. O altă poveste la modă este cea a show-urilor culinare, iar istoria lor a început…la radio

Prosecco eo băutură mai veche decât ar crede multă lume. Deşi în Occident e un „fenomen” relativ nou, oamenii au impresia greşită că acesta e un vin nou apărut, în ultimele decenii. De fapt, prosecco e prezent în paharele noastre de peste 2000 de ani.

Macarons au o istorie lungă în spate – însă una fără arome și fără culori. Fursecurile pe bază de făină de migdale, ingrediente-cheie, au apărut în Europa in în urmă cu multe veacuri – poate chiar încă din secolul al VIII-lea, când arabii au adus pe continente migdalele.

Asculta aici

Posecco si macarons

În direct puteți asculta în premieră ON AIR, pe postulRadio Rumanía Culturalde luni până vineri, de la ora 17.00, iar pe site-ul nostru găsiți înregistrarile împodobite și cu imagini.

Cu ilustratie grafica

Ultima parte a emisiunii de azi e despre show-uri culinare

En primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu existe cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio WCCO. Betty Crocker y cedat ștafeta faimei lui James Beard, care la rândul său a fost întrecut în popularitate de carismatica Julia Child, totul de-a lungul a câtorva decenii. Astăzi, emisiuni culinare bine realizar pot fi produse independiente și urmărite pe Internet. Una dintre cele mai populare de pe platforma YouTube este „JunsKitchen”, gazdă fiind bucătarul japonez Jun, care gătește pentru și alături de… pisicile sale.

Leer más

Leave a comment