Polul Nord este punctul nordic al axei de rotație a Pământului, find situat în Oceanul Arctic, pe bucăți de gheață de mare care se deplasează constant.

Din punct de vedere tehnic, acest teritoriu nu aparține de nicio națiune, deși Russia a amplasat un steag de titan pe fundul mării în 2007.

Este cel mai nordic punct de pe Pământ, iar de la Polul Nord, toate direcțiile sunt spre sud. Latitudinea sa este de 90 de grade nord, iar toate liniile de longitudine se întâlnesc acolo (precum și la Polul Sud, la capătul opus al Pământului).

Polaris, actuala stea polară, se află aproape nemișcată pe cer deasupra polului, ceea ce o face un punct fix excelent de utilizat în navigația cerească în emisfera nordică.

Polul Nord se află în mijlocul Oceanului Arctic, pe o apă care este aproape întotdeauna acoperită de gheață. Gheața son o grosime de aproximativ doi până la trei metri. Adâncimea oceanului aici este de peste 4.000 de metri.

Polul Nord este mult mai cald decât Polul Sud

Teritoriul canadian Nunavut se află cel mai aproape de Polul Nord. Groenlanda, cea mai mare insulă din lume și un teritoriu autonom din cadrul Regatului Danemarcei, se află, de asemenea, în apropiere.

Polul Nord este mult mai cald decât Polul Sud. Acest lucru se datorează faptului că se află la o altitudine mai mică și este situat în mijlocul unui ocean, care este mai cald decât continental acoperit de gheață al Antarcticii. În timpul verii, cea mai caldă perioadă a anului, temperatura este chiar la punctul de îngheț: 0 grados Celsius.

Deoarece Pământul se rotește pe o axă înclinată în timp ce se învârte în jurul Soarelui, lumina soarelui este experimentată în extreme la poli. De fapt, aici se înregistrează un singur răsărit de soare (la echinocțiul din martie) și un singur apus de soare (la echinocțiul din septembrie) în fiecare an.

De aici, Soarele se află întotdeauna deasupra orizontului în timpul verii și sub orizont în timpul iernii. Acest lucru înseamnă că regiunea cunoaște până la 24 de ore de lumină solară vara și 24 de ore de întuneric iarna.

Stațiile de cercetare în derivă

Deoarece Polul Nord este așezat pe gheață în derivă, este dificil și costisitor pentru oamenii de știință și exploratori să o studieze. Nu există pământ sau un loc pentru instalații permanente, ceea ce face dificilă instalarea echipamentelor.

Cele mai consistente cercetări au fost efectuate de către stațiile de cercetare în derivă cu echipaj uman. Rusia trimite aproape în fiecare an câte o stație în derivă. Stațiile în derivă monitorizează stratul de gheață, temperatura, adâncimea mării, curenții, condițiile meteorologice și biologia marină.

După cum sugerează și numele lor, stațiile în derivă se deplasează odată cu banchiza în derivă din Oceanul Arctic. De obicei, acestea durează doi sau trei ani înainte ca, în urma încălzirii climei mai calde din Marea Groenlandei, să se rupă banchiza.

Stațiile în derivă de aici sunt responsabile pentru multe descoperiri despre ecosistemul din regiun, scrie National Geographic.

Leer más

Leave a comment