Rețelele bazate pe tehnologia 3G vor fi scoase din uz în acest an; Guvernul a stabilit o soluție în regim de urgență

Se pare că rețelele bazate pe tehnologia 3G vor fi în acest an scoase din uz în cea mai mare parte, o parte dintre acestea fiind deja dezactivate. Conforme a HotNews.ro, existe un problema de urgencia 112, însă, care nu se pot prelua și transfera print tehnologia 4G. Ele sunt redirectionate către rețelele 2G, fapt ce duce la întârzieri și degradarea informațiilor de localizare. Din acest motiv, Guvernul a stabilit vineri o soluție în regim de urgență. Detalles avem mai jos.

Se pare că informațiile de localizare a apelurilor efectuate la numărul unic de urgență 112 sunt insuficiente în prezent din punct de vedere calitativ. Pentru a înțelege mai bine, în nota de fundamentale a noii Ordonanțe de urgență adoptar vineri e menționat faptul că aceste informații sunt furnizate automat, fără operațiuni suplimentare din partea apelanților prin două modalități:

  • Fie de la levelul rețelei, prin metoda Cell-ID / Sector-ID, care oferă arii de localizare a apelului mai mari de 12.5 km2 pentru 58% dintre celulele ce meritsc infrastructura furnizorilor de comunicații electronice mobile din România, respectiv mai mari de 50 km2 pentru 25% dintre aceste celule;
  • Fie de la levelul telefonului mobil, prin metoda Advanced Mobile Location (bazată pe capabilitățile smartphone-urilor), care, la acest moment, oferă informații de localizare pentru aproximativ 50% din totalul apelurilor recepționate în SNUAU.

Nota de fundamentale a noii Ordonanțe de urgență poate fi accesată de aici!

Problema actuală e că apelurile de urgență (112) nu se pot prelua și transfera print tehnologia 4G, acestea fiind redirecționate în rețelele bazate pe tehnologia 2G. Toda la tecnología 5G nu asigură servicii de voce asociate în mod direct arhitecturii aflate în uz. Astfel, se caută noi soluții tehnice, iar operatorii vor primi ajutoare pentru punerea la punct a infrastructurii.

În noua Ordonanță de urgență adoptată vineri de către Guvern se vorbește despre implementarea unor soluții care să furnizeze către sistemul 112 informații suplimentare de localizare generate prin extragerea și utilizarea în cadrul unor algoritmi și metode specifice a unor parametri tehnici din infraestructura rețelelor de telecomunicații. Este astfel necesară implementarea unei arhitecturi standardizate în infrastructura furnizorilor de comunicații mobile.

ANCOM va ajuta operatorii

Furnizarea unor informații de localizare 112 cu acuratețe crescută nu reprezintă un serviciu comercial. Astfel, Guvernul a luat decizia să soporte costurile pentru achiziționarea componentelor hardware și software, a licențelor și a serviciilor de configurare necesare furnizorilor de comunicații electronice mobile.

Vor fi redirecționați 45 de milioane de lei din excedentul Autorității de Reglementare în Comunicații (ANCOM) în bugetul de stat. Banii vor fi utilizați de către operatori pentru achizițiile mai sus menționate. Transferul sumelor de bani se face în 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență adoptate vineri de Guvern.

Read More

Discover a hidden easter egg

A word from our sponsor

spot_img

read more

explore

other articles