Se deschide expoziția ”Muzeul pentru tine!”

Rețeaua Națională a Muzeelor ​​din România, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, propune publicului larg, comunității industriilor culturale și creative, mediului politic și administrativ o expoziale inedită despre valoarea patrimoniul alși cultural ții sociedad pentru. Expoziția ”Muzeul pentru tine!” va avea loc în perioada 09 noiembrie – 31 decembrie 2022, la sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român, și este configurată în jurul unui concept curatorial care relaționează, prin analogie cu miracolul vieții vieții al naturie de și al natileii, pozeve sau de patrimoniu provenite din colecțiile a mai multor muzee din toată țara, într-un spectacol vizual care nu poate fi ratat.

„Intenția acestei expoziții este de a construi o relație durabilă cu mediul politic, administrativ, creativ și cu publicul de orice tip, oferindu-i experiențe de cunoaștere și de interacțiune unice și memorabile cu colecțiile muzeelor ​​pentru înțelegerea valorilor economice, sociale, culturale și educative ale acestora. Ceea ce veți vedea și apreciat fost rezultatul unui efort colaborativ impresionante care a implicat participarea a peste 20 de muzee of diferite tipuri și domenii” – a declaret Dragoș Neamu, Coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale at Rețeaua Națională a Muzeelor ​​din România.

Muzeele implicate în expoziție sunt: ​​Complexul Muzeal Național ASTRA Sibiu, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, ICEM Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Muzeul Banatului Montan din Reșița, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Județean Vrancea, Muzeul Golești, Muzeul de Duniz Jos din Călărași, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Național de Geologie, Muzeul Maramureșan din Sighetul-Marmației, Muzeul Național al Agriculturii Slobozia, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi , Muzeul Național al Literaturii Române București, Muzeul Național George Enescu, Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia-Mare și Ansamblul Muzeal Național ”Curtea Domnea scă” din Târgoviște.

Este primul demers curatorial de tip „blockbuster” din România, apărut din nevoia muzeelor ​​de a fi reconsiderate de către autoritățile și politice și privite ca instituții ce pot schimba substanțial dinamica economică și socială a unei comunități. Vor fi aduse ca argumente o serie de elemente și de capodopere ale creației umane, de la tronul celor 4 monarhi ai României, la manuscrisul original al Imnului Național, de la obiectele steampunk realizate de poetul Traian T. Coșovei la prima mașină de spălat, construită exclusiv din materiale naturale locale, de la piese spectaculoase din tezaurele dacice de la Sângeru de Pădure sau Cehei la vasul de tip askos, din elenimsul rafinat, descoperit în necropola fostului Orgame.

Acest proiect expozițional este parte din marca culturală ”Museums Meet Museums” a Rețelei Naționale a Muzeelor ​​din România și a fost implementat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național și al Asociației Centrul Memorial Dr. Gheorghe Telea-Bologa din Sibiu.

Proyectul de arhitectură interioară a fost realizat de către Studioul Zeppelin.

Información detallada: Dragoș NEAMU – coordonatorul proiectului, contact.rnmr@gmail.com.

Lee mas

Leave a comment