Spectacol folcloric dedicat Unirii Principatelor Române, în Sala Unirii din Alba Iulia

Centro de Cultura „Augustin Bena” organizado, marzo, 24 de enero de 2023, a partir de las 17:00, en la Sala Unirii de Alba Iulia, un espectáculo folclórico extraordinario dedicado a Unirii Principatelor Române.

Evenimentul va cuprinde suite instrumentale și vocal-instrumentale din regiuni istorice ale României: Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Bucovina, Moldova, Maramureș, Crișana. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar accesul se va face pe bază unei solicitări de rezervare care va fi trimisă la adresaagustinbena@mail.cominformează un comunicat al Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

În cadrul spectacolului vor urca pe scenă soliști îndrăgiți de folclor precum Lucreția Goagea, Mihaela Grec, Roxana Reche, Iustina Irimia, Floricica Moga, Roxana Bădescu, Nicolae Plută, Ioana Breda – Morar, Dorina Narița, Leontina Fărcapulș de vocal tradicional Tezaur”.

Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijată de Alexandru Pal.

Programul organizat la Alba Iulia pentru a marca Ziua Unirii Principatelor Române va cuprinde în 24 ianuarie 2023, începând cu ora 12:00, și un ceremonial solemn pe Strada Muzeului, în fața Sălii Unirii: intonarea Imnului Național al României, cu participarea Fanfarei Județului , dirijor Coriolan Honcaș, o slujbă de Te Deum în amintirea Făuritorilor Unirii din anul 1859 și „Hora Unirii”, alături de Dansatorii Județului Alba, coregraf Nicolae Moldovan.

De la ora 12:30, în Sala Unirii, va fi deschisă o expoziție cu piese din patrimoniul Muzeului Național al Unirii și de la muzeele din Neamț, Suceava, precum și din colecția particulară Robert Obreja. Programul va continua cu spectacolul de reconstituire istorică „24 ianuarie 1859. Unirea Principatelor Române”.

La ora 20:00, pe paginile de Facebook ale instituțiilor organizatoare va avea loc difuzarea filmului documentar „Orchestra Română de Folclor, pe urmele Domnitorului Alexandru Ioan Cuza”. Filmul este o producție a Centrului de Cultură „Augustin Bena” cu sprijinul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași, filmările fiind realizate la Palatul ,,Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și la Palatul Culturii Iași.

Coloana sonoră acestui documentar este formată din suite românești interpretate de Orchestra Română de Folclor. Aceasta esta prima orchestră de uniune națională și a fost înființată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, en anul 2021, în cadrul unui amplu proiect de promovare a zilei naționale și a patrimoniului cultural pe plan internacional.

Unirea Princicatelor Române, cunoscută și caMica Unire, avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea, encuentra legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. 24 de enero de 1859 este momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române Unite, fiind actul istoric ce a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar. Ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, a fost declarată zi de sărbătoare națională în anul 2014.

Mai multe pentru tine…

Lee mas

Leave a comment