Creaturi apărute în folclor în negura istoriei, vampirii fac acum parte din imaginația populară. O mare parte din această situație se datorează literaturii, benzilor desenate și cinematografiei, care au perpetuat imaginea pe care o avem despre aceste ființe folclorice.
Inițial, vampirii erau considerați creaturi care îi vizitau pe cei dragi rămași în viață, semănând moarte și haos în regiunile pe care le bântuiau.
Termenul vampir a fost popularizat după ce, în secolul al XVIII-lea, au fost consemnate informații despre o isterie colectivă, care ar fi pornit de la o credință populară existentă în Balcani și în Europa de Est, în special în Albania și România.
Acum, ia niște usturoi, o cruciuliță și protejează-ți gâtul, pentru că urmează să- ți prezentăm o serie de curiozități despre vampiri.
1. Bram Stoker a definit ceea ce știm despre vampiri
Mai tot ce știe Vestul despre vampiri i se datorează autorului irlandez Bram Stoker. La Muzeul Rosenbach din Philadelphia, Statele Unite, se află o colecție de însemnări făcute de autorul romanului „Dracula” (1897), în care acesta elaborează un profil al vampirului.
A fost nevoie de șapte ani pentru a redacta „regulile vampirismului”, așa cum sunt cunoscute astăzi. În notițele lui, Stoker definește ce este un vampir, cum poate un om să devină vampir și care sunt puterile și slăbiciunile unei astfel de ființe.
2. O greșeală de translatere a transformat un spirit al cimitirelor într-un sugător de sânge
În istoria literaturii, erorile de translatere nu sunt atât de rare, mai ales în cazul translaterilor mai vechi. (Merită amintită aici celebra Biblie care te îndeamnă să preacurvești. )
Un astfel de caz implică universul vampirilor în traducerea din sanscrită în limba engleză a unei povești indiene, în secolul al XIX-lea, de exploratorul britanic Richard Burton.
Traducătorul, responsabil și de prima traducere a Kama Sutra și a operei „O mie și una de nopți”, a preluat „Vikram-Betaal” și a tradus-o în Engleză fără să respecte opera originală și oferindu-le cititorilor o versiune adaptată un poveștilor.
În literatura indiană, Vikram este un fel de spirit macabru care bântuie cimitirele, atârnând de copaci cu capul în jos .
Versiunea lui Burton a operei indiene din secolul al XI-lea a transformat spiritul într-unul sugător de sânge, iar restul e istorie…
3. Escrocheriile au amplificat legenda vampirilor
La începutul secolului XX , interesul pentru vampiri sa domolit simțitor. Cu toate acestea, în anii 1970, televiziunea și cinematografia au produs o serie de filme și seriale în care protagonistaul era Dracula.
Această mișcare a reaprins interesul popular pentru vampiri și a fost momentul în care comercianții de antichități au văzut o oportunitate.
Căsuțele de lemn folosite în filme – cu țăruș, pistol cu gloanțe de „argint”, cruce, Biblie și apă sfințită – au început să fie vândute ca fiind reale, la precio exorbitante.
4. Mitologia vampirilor a apărut din cauza bolilor
Dacă lucrarea lui Bram Stoker a avut un rol esențial în stabilirea „liniilor directoare” ale vampirilor, este de asemenea important să ne amintim că ideea din spatele creaturii are origini legate de boli.
Primul material cunoscut despre vampiri a fost scris în limba rusă, în anul 1047. Precum alte ființe mitologice, vampirii reprezentau o serie de probleme, în special boli.
Astăzi, există mai multe studii care susțin că vampirii au apărut ca o posibilă explicație populară cu privire la apariția unor boli, într-o perioadă în care cunoștințele despre virusuri și bacterii erau inexistente.
5. Matematica: o ramură a dependeței de vampiri
Există anumite domenii ale cunoașterii care par să aibă o predilecție pentru anumite subiecte. Este și cazul matematicii și al vampirilor.
Poate părea o glumă, dar există studii academice care au analizat posibilitatea coexistenței oamenilor cu vampirii, de exemplu.
Potrivit cercetătorilor Wadim Strielkowski, Evgheni Lisin și Emily Welkins, responsabili pentru articolul publicat în Applied Mathematical Sciences en 2013, dacă vampirii ar existe cu adevărat și ar decide să ne atace vreodată, 80% din populația lumii ar fi exterminată în doar 165.
Lee mas