Soarele răsare și apune într-un ciclu neobosit peste tot pe Pământ, însă o curiozitate firească a oamenilor ia determinat pe astrofizicieni să răspundă la două întrebări: Unde are loc primul răsărit de Soare și unde apar primii zori ai zilei la începutul unui nou an?
Dintr-o perspectivă fizică, nu există un prim răsărit al Soarelui, potrivit cercetătorului Cameron Hummels de la Institutul de Tehnologie din California, SUA (Caltech).
Există o serie de răsărituri perpetue care se întâmplă tot mai departe spre Vest. Așadar, nu există nici primul răsărit de Soare, nici ultimul, potrivit Ciencia viva.
Soarele răsare prima dată la Linia Internațională a Datei
Oamenii au stabilit un sistem arbitrar de măsurare a timpului, incluzând fusuri orare și Linia Internațională a Datei care marchează linia Pământului acolo unde se termină o zi și începe următoarea.
„Așadar, primul răsărit de Soare al zilei are loc la Linia Internațională a Datei”, declaró Hummels.
Linia Internațională a Datei trece prin mijlocul Oceanului Pacific, mai ales de-a lungul liniei de 180 de grade longitudine. Deși este în mare parte o linie dreaptă, există unele puncte în care se abate pentru a evita împărțirea unei țări în două fusuri orare sau din motive politice și economice.
Spre exemplu, Linia Internațională a Datei se abate la aproape 3.200 de kilometri spre Est, în jurul Kiribati, un grup de insule care se află la ecuator. Kiribati are cel mai timpuriu fus orar de pe Pământ, astfel încât, „în mare parte a anului, cum ar fi în apropierea echinocțiilor, Kiribati ar trebui să aibă primul răsărit al zilei”, declaró Hummel.
Mai exactamente, cea mai estică insulă nelocuită din Kiribati, Insula Millennium, cunoscută și sub numele de Insula Caroline, este adesea primul loc de pe Pământ în care răsare Soarele.
Răsăritul este influențat de gradul de înclinare al Pământului
Soarele nu răsare întotdeauna prima dată în același loc. Pământul are o ușoară înclinare de 23,5 grade, astfel încât modul în care lumina Soarelui cade pe planetă se schimbă pe parcursul anului.
În timpul solstițiului de vară din Sud și al solstițiului de iarnă din Nord, pe 21 sau 22 decembrie, Soarele strălucește cu predilecție pe Tropicul Capricornului, în emisfera sudică; iar Polul Sud și mare parte din Antarctica sunt luminate 24 de ore pe zi.
“Dar dacă te strecori puțin mai sus de 66,6 grade Dud, Soarele va coborî pentru scurt timp sub orizont înainte să producă un răsărit la câteva minute după miezul nopții”, un spus Hummels.
În ce alte locuri mai răsare Soarele prima oară, în funcție de momentele din an?
Prin urmare, Young Island, o insulă nelocuită, revendicată de Noua Zeelandă, va vedea uneori primul răsărit de Soare în zilele și săptămânile din jurul solstițiului, inclusiv pe 1 ianuarie. Totuși, Young Island va vedea primul răsărit al zilei doar în 10-15% din timp, potrivit US Naval Observatory. În restul timpului, efectele de refractare a luminii de către atmosfera Pământului sunt atât de puternice încât lumina Soarelui poate fi văzută în continuare pe Young Island, chiar și după ce coboară sub orizont, împiedicând un adevărat apus sau răs. Atunci când se întâmplă asta, Dibble Glacier, o peninsulă de pe coasta Antarcticii, this prima care vede răsăritul în timpul solstițiului.
În jurul solstițiului nordic de vară și al solstițiului sudic de iarnă, de pe 20 pe 22 iunie, Soarele strălucește mai mult în emisfera nordică decât în emisfera sudică. Astfel, primul răsărit va fi în nord.
„Linia internațională de demarcație șerpuiește între Russia și Alaska, atravesando y Strâmtoarea Bering. Linia de demarcație taie în două o pereche de insule numite Insulele Diomede. Insula Big Diomede aparține Rusiei, iar Little Diomede face parte din SUA. În săptămânile și chiar lunile premergătoare datei de 21 iunie, insula rusă vede primul răsărit din lume”, a spus Hummels.