Orice început are un sfârșit, iar acest lucru este o lege naturală a vieții. Vikingii nu au făcut excepto.

Această cultură, caracterizată de călătoriile pe mare în căutarea de noi teritorii și de caracterul lor temerar și dur, avut un moment de apogeu și un declin treptat.

Dar cum sa încheiat epoca vikingilor și care a fost evenimentul care a marcat declinul uneia dintre cele mai faimoase civilizații din istorie?

Cine erau vikingii: caracteristici și obiceiuri

pixabay

Fernando Cortés

Civilizația vikingă a atins apogeul între anii 793 și 1100 d.Hr. Bărbați și femei de origine scandinavă (Danemarca, Norvegia și Suedia), care stăpâneau arta navigației și a armelor, s-au aventurat în afara teritoriilor lor pentru a explora alte ținuturi.

Au fost propuse multe teorii cu privire la motivele pentru care vikingii au decis să emigreze. Cea mai populară teorie este că regiunile lor de origine erau suprapopulate. În plus, aceștia căutau noi rute comerciale, cât și blănuri scandinave, care erau foarte apreciate în diferite regiuni.

Dorința de a găsi terenuri fertile pentru cultivarea diferitelor alimente este, de asemenea, menționată ca un alt motiv pentru care vikingii au căutat alte locuri unde să trăiască și să prospere.

Astfel au ajuns pe teritoriul actual al Marii Britanii, unde au atacat mănăstiri și alte locuri de pe coastă. De asemenea, aceștia și-au lăsat amrenta ca jefuitori și cuceritori în alte locuri, cum ar fi Russia de astăzi, Islanda, Groenlanda și Terra Nova.

Insulele Britanice și dominația vikingilor

Raidurile lor asupra mănăstirilor au provocat teamă în regiunile mai neprotejate ale Marii Britanii. Oamenii au început să vorbească despre un grup de oameni înarmați care nu cunoșteau și nu respectau creștinismul. Acest lucru le-a adus vikingilor imaginea de păgâni și barbari.

Vikingii au transformat treptat insulele britanice într-un loc de asediu constante. Nu numai mănăstirile, ci și micile sate și orașe au fost atacate. En curând, aceștia și-au exercitat anumite stăpâniri și au preluat diversos terenuri pentru cultivare.

Irlanda, Scoția și Anglia au devenit principalele ținte ale așezărilor și raidurilor vikinge la mijlocul secolului al IX-lea. Diferiți regi britanici au încercat să ridice bariere în fața nordicilor, eșuând lamentabil, dar obținând și victorii importante.

Un ejemplo en acest sens a avut loc în prima jumătate a secolului al X-lea, când armatele engleze conduse de urmașii lui Alfred de Wessex au recucerit mai multe zone ocupante de scandinavi. Eric Bloodaxe, ultimul rege scandinav, fost expulzat și ucis în jurul anului 952. Acest lucru a contribuit la unirea englezilor într-un singur regat.

Cum sa încheiat epoca vikingilor: bătălia de la Stamford Bridge (Podul Stamford)

Jakub T. JankiewiczCC BY-SA 2.0

Pentru a înțelege cum sa încheiat epoca vikingă, este necesar să vorbim despre bătălia de la Stamford Bridge. Acest eveniment a fost una dintre cele mai dure lovituri pe care le-au suferit vikingii și adevăratul moment care a marcat declinul lor. A avut loc în orașul englez cu același nume, în data de 25 septembrie 1066.

În ianuarie 1066, regele Eduard Mărturisitorul a murit fără să aibă urmași. Cu ani înainte, îi promisese lui William de Normandia că îi va da locul la moartea acestuia, dar pe patul de moarte sa răzgândit și a cedat tronul cumnatului său, Harold Godwinson (Harold al II-lea al Angliei).

Această poveste este completată de două nume care au intrat în ecuația pentru tronul vacant: Tostig Godwinson, fratele lui Harold, care aspira și el la coroană, și Harald al III-lea al Norvegiei, care a făcut un pact cu Tostig pentru a invada Anglia și a împărți regatul cu el. Astfel, scena a fost pregătită pentru ca acești patru bărbați să concureze pentru tronul vacant al Angliei.

En căutarea puterii

Pedro Nicolai Arbo

Bătălia de la Stamford Bridge a opus forțele lui Harold al II-lea al Angliei la alianța dintre Harald al III-lea al Norvegiei și Tostig Godwinson. Presupunând că Harold Godwinson va fi vigilent în respingerea unui atac inminente al lui William de Normandia, în sudul Angliei, Harald și Tostig au ordonat ca 300 de nave vikinge să debarce în nordul Angliei, în data de 18 septembrie 1066.

A fecha de 20 de septiembre, forțele lui Harald și Tostig au învins o armată locală comandată de conții Edwin de Mercia și Morcar de Northumbria în bătălia de la Fulford. Apoi au reușit să asedieze și să captureze York și și-au stabilit tabăra pe o câmpie la câțiva kilometri est de oraș.

Între timp, Harold al II-lea a mărșăluit spre nord cu scopul de ai prinde pe nepregătite. După cinci zile de marș, saxonii au ajuns în tabăra lui Harald și Tostig, care nu erau pregătiți de luptă, deoarece armata lor era împrăștiată. Confruntarea dintre cele două grupări de la Stamford Bridge (Podul Stamford) era inminente.

Pedro Nicolai Arbo (Dominio publico)

După lungi ore de luptă, Harald al III-lea al Norvegiei a cedat, din cauza unei săgeți care ia străpuns gâtul. Înainte de a muri, regele ia spus unuia dintre războinicii săi: „Este doar o săgeată mică, dar își face treaba”.

La rândul său, Tostig Godwinson a fost ucis, iar vikingii au început să piară din cauza lipsei de organizare și a epuizării. Când au ajuns și restul războinicilor vikingi, era prea târziu. Puținii tovarăși supraviețuitori au fugit spre navele lor, urmăriți de forțele lui Harold al II-lea. Nu mai era nimic de făcut decât să se predea saxonilor.

Această înfrângere a marcat sfârșitul raidurilor vikingilor în insulele britanice. Ca urmare, mulți scandinavi au început să se disperseze în alte teritorii din Europa. Ca urmare, puterea vikingilor a scăzut. În plus, a avut loc un alt eveniment vital în dispariția acestei culturi: convertirea lor la creștinism, un aspect esențial pentru a înțelege cum sa încheiat era vikingă.

Cum sa încheiat epoca vikingilor: rolul religiei

Până la momentul evenimentelor din bătălia de la Stamford Bridge, multe regate scandinave adoptau creștinismul ca religie oficială, ceea ce punea capăt vechilor credințe ale vikingilor și identității lor.

Tot ceea ce a rămas din această civilizație, în afară de anumite cuvinte, au fost povești și legende care celebrau cele mai mari victorii ale trecutului său glorios.

Semnificația cuvântului vikingo

Termenul provine chiar de la popoarele scandinave, mai exact de la vechiul cuvânt nordic vik (golf sau golfuleț), cuidado con formato rădăcina cuvântului vikingr (pirata). Vikingii au fost una dintre cele mai faimoase civilizații datorită priceperii lor ca navigatori, care ia determinat să întreprindă călătorii lungi pe această cale navigabilă, la bordul popularelor lor nave Drakkar.


Citar și: Leif Erikson: Vikingul neînfricat care a descoperit America înaintea lui Cristofor Columb


Leer más

Leave a comment