Prueba de cultura general. Ce ocean și mare leagă strâmtoarea Gibraltar?

Strâmtoarea Gibraltar este un canal care leagă Marea Mediterană de Oceanul Atlantic, situat între extremitatea sudică a Spaniei și extremitatea nord-vestică a Africii.

Numele ei vine de la Gibraltar, care la rândul său vine din limba arabă Jebel at-Tariq, însemnând muntele lui Tariq.

Se referă la generalul berber ummayad Tariq ibn-Ziyad care a condus cucerirea islamică a Hispaniei în 711.

Strâmtoarea Gibraltar are o poziționare Strategică. Navele care trec din Atlantic în Marea Mediterană trebuie să treacă pe aici.

Traversarea între Europa și Africa se face tot prin acest punct. În timpul celui de-al doilea război mondial, britanicii dețineau controlul asupra strâmtorii de la o bază în apropiere.

Strâmtoarea Gibraltar are o poziționare Strategică

Submarinele germane care voiau să intre în Marea Mediterană erau efectiv prinse în capcană, deoarece nu puteau să plece pe la suprafață, iar curenții submarini erau prea puternici pentru a permite deplasarea pe sub apă

Are o lungime de 58 km și se îngustează la 13 km în lățime între Point Marroquí (Spania) și Point Cires (Maroc).

Strâmtoarea este o breșă importantă, având o adâncime medie de 365 de metri în arcul format de Munții Atlas din Africa de Nord și platoul înalt din Spania.

Vânturile din strâmtoare tind să fie de est sau de vest.

Existența strâmtorii împiedică Mediterana să devină un lac sărat în scădere

Masele de aer rece de mică adâncime, care invadează Mediterana de vest dinspre nord, trec adesea sub forma unui vânt de est de joasă altitudine și de mare viteză, cunoscut local sub numele de levanter.

Există, de asemenea, un schimb semnificativ de apă prin strâmtoare. Un curent de suprafață curge spre est prin centrul canalului, cu excepția cazului în care este afectat de vânturile de est.

Această mișcare de suprafață depășește un flux de apă mai grea, mai rece și mai sărată, care se deplasează spre vest, care are loc sub o adâncime de aproximativ 120 de metri.

Astfel, doar existența strâmtorii împiedică Mediterana să devină un lac sărat în scădere, scrie Britannica.

Lee mas

Leave a comment